Σκόρος Τροφίμων: Φυσική Αντιμετώπιση
- Stacy
- 11 Απρ
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις σκόρο τροφίμων;
Ο σκόρος τροφίμων (ή αλλιώς Plodia interpunctella) είναι μια μικρή καφετί-γκρι πεταλούδα που λατρεύει προϊόντα όπως:
αλεύρι
ρύζι
δημητριακά
ξηρούς καρπούς
αποξηραμένα φρούτα
μακαρόνια
και ακόμα και ζωοτροφές.
Αν δεις:
Ιστούς (σαν ιστούς αράχνης) μέσα σε συσκευασίες
Προνύμφες ή μικρές πεταλουδίτσες κοντά στα ντουλάπια
Τρυπημένες ή φουσκωμένες συσκευασίες
… τότε πιθανότατα έχεις σκόρο τροφίμων.
Πώς να τον αντιμετωπίσεις – φυσικά!

1. Γενικό καθάρισμα ντουλαπιών
Άδειασε όλα τα ράφια και καθάρισέ τα σχολαστικά με ξύδι (λευκό ή μηλόξιδο) διαλυμένο σε νερό. Πέρασε καλά κάθε γωνία, ρωγμή και επιφάνεια. Χρησιμοποίησε μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία.
2. Έλεγχος και πέταγμα τροφίμων
Έλεγξε ΟΛΕΣ τις συσκευασίες. Αν βρεις ίχνη σκόρου ή αυγά, πέταξε τα τρόφιμα. Μη ρισκάρεις – ο σκόρος πολλαπλασιάζεται γρήγορα και θα ξαναεμφανιστεί.
3. Καθάρισε με αιθέρια έλαια
Ο σκόρος απεχθάνεται τη λεβάντα, τον ευκάλυπτο και το δέντρο τσαγιού (tea tree). Ρίξε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι ή σπρέι με νερό και ψέκασε τις γωνίες των ντουλαπιών.
4. Χρησιμοποίησε φύλλα δάφνης
Τα φύλλα δάφνης λειτουργούν σαν φυσικό απωθητικό. Βάλε μερικά σε κάθε ντουλάπι ή ακόμα και μέσα σε βάζα με τρόφιμα (π.χ. στο ρύζι ή στο αλεύρι). Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μοσχοκάρυδο, κανέλα ή γαρύφαλλο.
5. Μετάφερε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία
Ο σκόρος λατρεύει το χύμα. Φρόντισε να μεταφέρεις αλεύρι, ρύζι, δημητριακά και άλλα τρόφιμα σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι, ακόμη κι αν σου ξεφύγει κάποιο αυγό, δεν θα εξαπλωθεί.
6. Κατάψυξη για πρόληψη
Αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι νέα τρόφιμα δεν έχουν αυγά σκόρου, μπορείς να τα βάλεις στην κατάψυξη για 2-3 μέρες πριν τα αποθηκεύσεις στο ντουλάπι. Αυτό σκοτώνει τα αυγά που πιθανόν υπάρχουν μέσα.
7. Παγίδες με φερομόνες
Υπάρχουν φυσικές παγίδες (χωρίς χημικά) που χρησιμοποιούν φερομόνες για να προσελκύσουν τους ενήλικους σκόρους. Είναι ασφαλείς, οικονομικές και βοηθούν στον εντοπισμό και περιορισμό της προσβολής.

Πρόληψη = η καλύτερη αντιμετώπιση
Μερικές μικρές συνήθειες αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης:
Καθάριζε τακτικά τα ντουλάπια τροφίμων.
Απόφυγε την αποθήκευση χύμα τροφίμων χωρίς προστασία.
Έλεγχε τις συσκευασίες πριν τις αγοράσεις – ναι, ακόμα κι από σούπερ μάρκετ.
Μην αφήνεις τρόφιμα για μήνες σε ξεχασμένες γωνίες.
Και μια τελευταία σκέψη...
Μπορεί ο σκόρος τροφίμων να είναι ενοχλητικός, αλλά με λίγη προσοχή και φυσικά μέσα, μπορείς να τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Χωρίς πανικό, χωρίς χημικά, και – κυρίως – χωρίς να πετάς ό,τι υπάρχει στην κουζίνα σου.
Άλλωστε, ένας καθαρός, οργανωμένος χώρος αποθήκευσης είναι πάντα πιο… απολαυστικός (και ασφαλής)!
Comments